Aktiva Seniorer Växjö

Vi startade vår resa i arla morgonstund från Norrtullskolan med buss i riktning mot Vrigstad och Komstad.

Vårt första stopp var Komstad. Komstad är en fin hantverksby med kvarn, ramsåg och kvarnstensfabrik. Från 1734 till 1909 var Komstad häradets tingsplats med tingshus, häkte och avrättningsplats. Olof Rogstedt guidade oss runt byn på ett mycket informativt och roande sätt.

Besöket avslutades i strålande solsken med kaffe och ostkaka från Vrigstad.

Färden gick sedan vidare mot Nydala Kloster. Klostret grundades 1143 av cistercienseorden och verkade fram till 1529 då munkarna drevs bort av kung Gustav Vasa. Kyrkan invigdes 1266 och renoverades och återinvigdes 1688. I anslutning till kyrkan finns en Klosterträdgård som visar hur en krydd- och örtagård skulle kunna ha sett ut under klostertiden. En fin och lärorik guidning av kyrkan, portkapellet och klosterträdgården genomfördes av guiderna Kerstin, Agneta och Lennart.

Vi fortsatte sedan vår bussfärd mot Värnamo och Vandalorum.

Här intog vi en mycket välsmakande lunch med salladsbuffé och glaserad fläsksida/kummel beroende på resdag. Efter kaffet var det fri vandring i utställningen och tid för eventuella inköp i butiken. Konstutställningarna varierade beroende på resdag. En utställning var dock gemensam för båda.  SCENER av Karl Dunér.

Mätta och nöjda fortsatte vi vår resa mot Öhr. Här intogs eftermiddagskaffe hos Systrarna Skogströms Lantcafé. Till kaffet serverades hembakad toscakaka. Efter kaffet fanns det möjlighet att njuta av blommor och växter och kanske komplettera trädgården med någon växt i Klockaregårdens Trädgårdsbutik.

Sedan var det bara en kort resa tillbaka till Växjö. En trivsam och behaglig resa med mycket upplevelser tyckte många.

Väl mött till hösten och våra månadsmöten.

.

Marielle Almqvist, landskapsarkitekt på Växjö kommun, är personen bakom blomsterarrangemangen vi ser runt om i Växjö under vår, sommar och höst.               

Marielle berättade om hur arbetet med blomsterprogrammet ser ut, från första tanke till slutresultat. 25.000 lökar sätts på hösten, 20 000 – 30 000 penséer sås och får växa till sig i stadens växthus och planteras ut innan påsk året därpå om temperaturen tillåter det. Påskris med ullbollar i glada färger placeras ut i rondeller, på gator och torg.

30 000 sommarblommor drivs upp i växthuset och 150 urnor arrangeras och placeras ut före midsommar. Inspirationen till arrangemangen kan komma ur många olika infallsvinklar, t ex fjolårets inspirationskälla, som bl. a var Vincent van Goghs favoritfärger, orange och blåviolett.

Ett konstverk i Linnéparken är den berömda kaktusgruppen, en snart 100-årig tradition, som består av tusentals kaktusar och taklök, med ett nytt lokalanknutet tema varje år. Stora Agaver står som en fond bakom och varje år är det någon av de gamla Agaverna, som blommar.

Ett mycket intressant föredrag med vackra bilder, som inspirerade oss inför våren.

Vår ordförande, Ewa Johansson, tackade Marielle med en fin vårblomma.

.

135 Aktiva Seniorer hade trotsat det ymniga snöfallet och tagit sig till Domkyrkocentrum den 27 mars för att höra professor Lena Fritzén berätta om Familjen Kamprads stiftelse. Stiftelsens syfte är att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social hälsa främjas, berättade Lena.  Avsikten är att öka livskvalitén för äldre personer. Stiftelsen bildades 2011 av Ingvar Kamprad. Idag har stiftelsen en förmögenhet på 4,7 miljarder kronor. Sedan starten har 470 miljoner kronor delats ut till 200 olika projekt. Ledordet är att pengarna ska komma till nytta för de många människorna.  Lena berättade om några lyckade projekt som genomförts, bl.a. uppsättandet av 1000 ljugarbänkar i anslutning till äldreboenden och inköp av 50 parcyklar, så att äldre kan få känna vinden blåsa i håret på en cykeltur tillsammans med personal.
Ordförande Ewa Johansson tackade för den intressanta föreläsningen med en påskblomma och därefter serverades kaffe och kaka innan det var dags att ge sig av hemåt i snödrivorna. Vi snubblade på orden när vi önskade varandra Glad Påsk. Ibland lär det som God Jul.

.

.

Årsmöte 6 mars 2018

Denna dag var det dags för Aktiva Seniorer i Växjö att genomföra årets föreningsstämma.

Jan Bökmark valdes att leda sedvanliga förhandlingar tillsammans med Ewa Johansson som sekreterare.

Stämman utsåg styrelsen till 7 st ledamöter enligt följande

Ewa Johansson ordförande, Gunnar Svensson vice ordförande, Anja Hytönen Hugosson, Lisbeth Dahlberg, Gerd Irehammar, Eva-Lena Reinholdsson, Barbro Isaksson.

Protokoll i sin helhet finns att läsa under fliken Föreningen/Årsmöten/2018. 

Efter årsmötesförhandlingarna underhöll Ewa Gustavsson och Gunnar Svensson med ett musikquiz som var mycket trevligt och uppskattat.

Hjärnan arbetade för högtryck innan vi kom på kodordet Apelsin och flera vinster delades ut i apelsinens tecken.

 

 

 

E