Aktiva Seniorer Växjö

Vårterminens aktiviteter avslutades traditionsenligt med en dubblerad resa österut från Växjö räknat. Resorna gick den 14 och 21 maj.

Första stoppet gjordes redan efter 20 minuters bussfärd till Hovmantorp, där Sven Pihlströms unika mosaikvägg mitt emot busstationen beundrades. Mosaikväggen finns omnämnd i Samuel Palmblads bok ”Kosta Mosaik. Glas uppåt väggarna”. Om detta hade Samuel hållit föredrag för FAS i höstas. Därför var det extra roligt att få se mosaiken i verkligheten.

Sen fortsatte färden mot Emmaboda golfklubb i Vissefjärda. På vägen dit berättade Ewa om tre kända personer med anknytning till Vissefjärda, nämligen Lars Gullin, Vidjay Singh och Nils Dacke. Även Sven Tumba slank med på ett hörn.

Stärka efter härligt förmiddagskaffe hos Stefan Zettergren på golfklubben styrde vi vidare mot Kalmar. På vägen hann vi förbereda oss inför besöket på Länsmuseet i Kalmar och utställningarna ”Regalskeppet Kronan” och ”Tomtens mor - konstnärinnan Jenny Nyström”. Båda utställningarna visade sig vara mycket intressanta. De skickliga guiderna tog oss med på en fascinerande resa rakt tillbaka till svunna tider. En god lunch serverades därefter i museets restaurang på fjärde våningen med utsikt ut över Kalmarsund och Öland.

På hemvägen stannade vi i glashyttan i Målerås, där det visades en förnämlig utställning av konstglas, företrädelsevis skapat av konstnären Mats Jonasson. En stor kakbuffé avslutade besöket.

Väl tillbaka i Växjö konstaterade grupperna i båda resorna att det hade varit både roligt och intressant. Vi önskade varandra en skön sommar och vi enades om att det ska bli roligt att träffas igen till hösten.

.

Vårens sista månadsmöte handlade om det mångfacetterade landet Indien, som inte för inte, kallas Imperiets Juvel. Barbro och Rune Isaksson visade bilder och berättade humoristiskt och med glimten i ögat om det fascinerande landet, som är enormt med 1.3 miljarder invånare i 29 delstater. Det är 8 ggr större än Sverige till ytan och har 21 000 dialekter. Det var en mycket intressant rundresa, som de gjort, med besök i bl a Sikhernas tempel, där det lagas mat till 15 000 personer per dag, den stora industristaden Jaipur, Vindarnas palats, Maharadjans palats, Amber Fort, Jal Mahal, tigerreservatet Ranthambore med imponerande tigrar på två meters avstånd och så naturligtvis Agra med det otroligt vackra mausoléumet Taj Mahal. Det är också en enorm trafik med allehanda fortskaffningsmedel blandad med de heliga korna, som strövar fritt.                                                                      

I Indien slipas också 11 av  12 diamanter i världen.

Resan avslutades i Dehli.

.

FRAMTIDENS BOENDE?
Många är vi som bor krav i våra lite äldre hus och har svårt att tänka oss flytta. Men den dag när vi
inte orka med att sköta hus och trädgård längre kan Hofs Park bli ett perfekt boende.
Stefan Ronéus. affärsområdeschef på APP Properties presenterar företaget som är ett ungt bolag
som utvecklar bostadsområden. Tidigare har man byggt ICON-huset. 200 lägenheter, hyresrätter
och bostadsrätter kommer i byggas runt en park. Dessutom blir det terrasshus. Delar av
pensionärernas hus skall flyttas hit. Ett hus kommer att vara trygghetsboende och
omsorgsförvaltningen ska ha kontor i området. Möjlighet finns att ta sig ett morgondopp i poolen
eller utnyttja gymmet. I parken ska finnas olika växtlighet, boulebana, sittgrupper för gemenskap
m.m. Intresset är stort och antalet fylls hela tiden på.

.

Sigfridssalen i Domkyrkocentrum i Växjö var välfylld av förväntansfulla Aktiva Seniorer vid årets första månadsmöte tisdagen den 22 januari. Det var roligt att träffas igen efter juluppehållet, tyckte alla.

Vårens program inleddes med ett mycket intressant föredrag av Carl-Axel ”Calle” Hageskog under rubriken ”Ledarskap på internationell nivå”. Calle är välkänd för allmänheten som kaptenen för det svenska Davis Cup-laget i tennis med Mats Wilander, Anders Järryd och Magnus Larsson, professorn i idrottens ledarskap på Linnéuniversitetet i Växjö och nu coachernas coach i den Olympiska kommittén i Norge.

Calle berättade om hur han arbetar med att hjälpa ledarna att bli bättre. Visionen är: Leda och träna bäst i världen och filosofin lyder: Tillsammans mot de stora prestationerna.

Calle bygger allt arbete på tre grundbegrepp: respekt, fair play och omtanke. Han gav många roliga och tankeväckande exempel på hur detta går till i verkligheten.  Publiken både skrattade och nickade instämmande.

Efter föredraget tackade ordföranden Ewa Johansson Calle för en fantastisk lektion i etik och moral. Calle fick en extra varm applåd när Ewa berättade att Calle hade skänkt sitt arvode till BRIS. Själv fick han en liten vårbukett med pärlhyacinter. Som avrundning serverades kaffe med blåbärsmuffins. En mycket givande och inspirerande eftermiddag var det allmänna omdömet.


.