Aktiva Seniorer Växjö

Tisdagen den 3 mars hade ca 100 medlemmar samlats på Domkyrkocentrum för årsmöte och efterföljande divertissemang.

Ordförande Ewa Johansson ledde förhandlingarna, som inte bjöd på några överraskningar. Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen lades med godkännande till handlingarna, ansvarsfrihet beviljades och alla valen följde valberedningens förslag.

Blommor delades ut till webbmastern Gunnar Svensson, kassören Anja Hytönen Hugosson och ordföranden Ewa Johansson. Avgående ledamoten Eva-Lena Reinholdsson tackades varmt för sina tio år i styrelsen med en fin bukett. Med blommor tackades också valberedningens Inger Bohman Gummesson, Leena Liljeqvist och Göran Axelsson för ett gott arbete.

Därefter intogs scenen av 23 korister ur Aktiva Senior-kören under AnnaKarin Ranelfs ledning och medryckande sång utbröt. ”Låt hjärtat va´ me´!”, ”Jag blir så glad när jag ser dig!”, ”Vårvindar friska”, ”Ellinor dansar”, ”Sån´t är livet”, ”Ja, det är våren, ja det är våren, som har kommit igen” var några av de superglada sånger som kören framförde. AnnaKarin imponerade stort med en perfekt joddling som avslutning. Varma applåder och rosor till alla avslutade den uppiggande underhållningen.

Eftermiddagen avrundades med kaffe och trevlig samvaro i domkyrkocentrums café.

.

Lisa Syrén, välkänd för de flesta efter 16 år som programledare för Karlavagnen och 22 år för Ring så spelar vi, bjöd på en otroligt rolig och underhållande tillbakablick över spännande samtal hon haft med lyssnare genom åren vid Växjös februarimöte.

Vi fick höra om hur ett litet marsvin dalade ner i en fallskärm på Hötorget rakt i famnen på Solveig, 7 år, som såg det som ett ganska självklart svar på flera års aftonböner om att få ett marsvin. Vi fick också följa Ottos funderingar om vad lycka är. Lycka är att sitta i båten när solen går upp och dimman lättar, dricka kaffe på bit medan lommen ropar och då, just då nappar rödingen!

Vi fick också i vår fantasi måla upp bilden av danscharmören Mats, som med ett varggrin landade mitt bland tävlingsdomarna, Margareta, som firade sin 60-årsdag i Egypten iförd bikini, Svante, som friade till sin Maggan i direktsändning och Åke från Lule, som stickade grå strumpor och som fick ett rött garnnystan av Lisa i present. Några dråpliga pruttincidenter fick tårar av skratt att rinna nerför våra kinder.

Men allt är inte bara skoj och tokerier. Som driven radiopratare har Lisa fått rycka in och prata med folk vid tunga och traumatiska händelser som vid tsunamikatastrofen, attentatet mot Anna Lind, Breivikattacken och Parisattentatet.

Lisa skickade med sig lite av sin livsfilosofi. Ta vara på de små stunderna! Sök alltid glädjen, eländet kommer av sig självt! Stäng av mobilen! Skratta!

Hon flaggade också för den nya radiokanalen P4+, som hon just har startat tillsammans med Ulf Elfving. ”Den är till för oss, vi som är framtiden”, menade Lisa. P4+ hittas på Sveriges Radio play.

Ett stort tack framfördes till Lisa, som hälsade oss välkomna till Karlskrona i augusti, när många öppnar sina trädgårdar och tar emot besökare.

.

Först ut bland årets föreläsare var Therese Willstedt, VD och scenkonstchef för Regionteatern Blekinge Kronoberg. Hon började med en humoristisk presentation av sig som person.

Vi fick veta att odling och banjospel tillhörde hennes många intressen. Sitt digra CV kunde hon förgylla med uppdrag som dansare, koreograf, regissör och teaterchef. Dessa uppdrag har medfört ett stort antal flyttningar mellan olika länder. Hon talade sig också varm för kulturskolan, som ger möjlighet för alla att få lära och pröva på.

Visionen för Regionteatern är att göra skillnad för människor genom scenkonst, som ger nya perspektiv och väcker engagemang. En nog så lovande vision.

Därefter presenterade Therese tillsammans med marknadsansvarige David Schagerström ett urval av vårens program. David redogjorde för biljettbeställningar, grupprabatter,stammiskort m.m. Alla hälsades välkomna till Regionteatern och efter denna gedigna presentation känns det verkligen lockande.

.

Mer än 150 Aktiva Seniorer hade samlats i den vackra Mariakyrkan på eftermiddagen tisdagen den 3 december för att lyssna till årets adventskonsert. Det har blivit något av en tradition i vår förening att avsluta årets aktiviteter i just Mariakyrkan, en tradition som känns som en fin avslutning på terminens arbete och som är ett skönt startskott till julens festligheter.

Årets konsert inleddes med att Mariakören tågade in sjungande ”Bereden väg för Herran”. Därefter satte sig organisten och körledaren Johannes Friberg vid flygeln och sjöng Gunnar Wennerbergs ”Gören portarna höga och dörrarna vida”. Johannes röst klingade mycket vackert och kraftfullt under kupolen i kyrkan. Det gav rysningar av välbehag!

Kören förstärkt av Vanelias fina violinspel framförde så några stämningsfulla sånger i advent, ”Nu väntar hela jorden”, ”Advent är väntans tid”, ”Dotter Sion” och ”Hosianna – se han kommer”.

Elisabeth Tunström höll en inspirerande betraktelse över temat ”Ljuset i advent” och vi fick gemensamt sjunga ”Hosianna” och ”Nu tändas tusen juleljus”.

När alla medverkande hade fått varma och välförtjänta applåder, Johannes tackats med en julblomma och de övriga med en gåva till årets julkampanj ”För alla flickors rätt till ett värdigt liv” fick vi höra ett vackert extranummer ”En stjärna lyser så klart”.

Efter all skön musik smakade det gott med adventskaffe, lussekatter och pepparkakor. Med god känsla i både kropp och själ önskade vi varandra God Jul och på återseende nästa år. En nöjd skara Aktiva Seniorer gav sig därefter belåtna hemåt i decembermörkret.

.