Resa i Österled

Efter två års väntan kunde vi äntligen genomföra FAS traditionella vårresa. Första stoppet var Bergdalahyttan. Ett glasbruk med anor från 1800-talet. Efter att det både brunnit ner ett par gånger och även gått i konkurs, ägs glasbruket idag av glasblåsarmästare Roger Johansson. Bergdalas signatur är klarglas med en blå rand överst. Här fick vi möjlighet att studera glasblåsarna arbete på nära håll i hyttan. Ett fantastiskt hantverk. På utställningen kunde vi studera mästarnas fantastiska glasskulpturer.

Nästa stopp var Lessebo handpappersbruk. Vi började med en fralla och en efterlängtad kopp kaffe. Under kaffet visades en video hur man tillverkar handpapper. Pappersmassan görs av olika returmaterial. Lessebo använder framför allt av bomull och linne. Detta är också liknade glasblåsning ett riktigt hantverk. Vi fick också se en konstnärinna som experimenterar med pappersmassa i olika färger för att skapa ett konstverk.

Vi avlutade vår resa på Hönsalottas Luffarmuséum. En verksamhet som startade 2005. Värdparet Inger ”Stolla-Hedda” Rydbrink och Göran ”Snacke-Pär” Johansson hälsade oss välkomna. ”Snacke-Pär” har forskat i luffarnas liv- och leverne och besitter en stor kunskap i ämnat. Man har skapat museet genom att samla in och köpa attribut kopplade till luffare. Tråd-jack, massor av tavlor, specialcyklar och mycket mer. Här finns mer än 15 000 föremål. ”Snacke-Pär berättade mycket inlevelsefullt om luffarna Kosta-Lasse, Björnjägaren, Nisse-Skåne och många fler. Herman Andersson var en produktiv målare, och muséet har nästan 1000  målningar av honom. Efter ”Snacke-Pärs” lektion fick vi en välsmakande lunch med urval vad luffarna kunde äta. Isterband, kroppkakor, hyttsill, äggakaka och ostkaka. Vårt besök avslutades med lite skönsång av ”Stolla-Hedda” och ”Snacke-Pär”.

En variationsrik och mycket uppskattade resa tyckte våra resenärer.

.