Växjö i blå timmen

I programmet för novemberföredraget var rubriken Växjö i blå timmen. Vi utlovades hisnande vackra bilder av fotografen Anders Bergön. Det stämde verkligen. Inte visste vi att vår stad var så vacker i övergången mellan dag och natt, alltså l`heure bleue, den blå timmen. Anders Bergön ser med fotografens känsliga ögon staden ur vinklar och i ljus som gjorde oss andäktiga av beundran. Anders bjöd oss på fantastiska kompositioner av kända och okända motiv från olika delar av vår stad i förvandling.

Ordet fotografi kommer från grekiskan och betyder skriva/måla med ljus. Anders visade även hur konstnärer har utnyttjat det blå ljuset, t.ex. svensken Eugen Jansson,(1862-1915) och tysken Caspar David Friedrich(1774-1840)

Efter att han berättat om sina bilder visade han ett bildspel ackompanjerat av vacker musik.

.