Konsten att måla med blommor och blad

Marielle Almqvist, landskapsarkitekt på Växjö kommun, är personen bakom blomsterarrangemangen vi ser runt om i Växjö under vår, sommar och höst.               

Marielle berättade om hur arbetet med blomsterprogrammet ser ut, från första tanke till slutresultat. 25.000 lökar sätts på hösten, 20 000 – 30 000 penséer sås och får växa till sig i stadens växthus och planteras ut innan påsk året därpå om temperaturen tillåter det. Påskris med ullbollar i glada färger placeras ut i rondeller, på gator och torg.

30 000 sommarblommor drivs upp i växthuset och 150 urnor arrangeras och placeras ut före midsommar. Inspirationen till arrangemangen kan komma ur många olika infallsvinklar, t ex fjolårets inspirationskälla, som bl. a var Vincent van Goghs favoritfärger, orange och blåviolett.

Ett konstverk i Linnéparken är den berömda kaktusgruppen, en snart 100-årig tradition, som består av tusentals kaktusar och taklök, med ett nytt lokalanknutet tema varje år. Stora Agaver står som en fond bakom och varje år är det någon av de gamla Agaverna, som blommar.

Ett mycket intressant föredrag med vackra bilder, som inspirerade oss inför våren.

Vår ordförande, Ewa Johansson, tackade Marielle med en fin vårblomma.

.