Resor 15 och 29 maj

Vi startade vår resa i arla morgonstund från Norrtullskolan med buss i riktning mot Vrigstad och Komstad.

Vårt första stopp var Komstad. Komstad är en fin hantverksby med kvarn, ramsåg och kvarnstensfabrik. Från 1734 till 1909 var Komstad häradets tingsplats med tingshus, häkte och avrättningsplats. Olof Rogstedt guidade oss runt byn på ett mycket informativt och roande sätt.

Besöket avslutades i strålande solsken med kaffe och ostkaka från Vrigstad.

Färden gick sedan vidare mot Nydala Kloster. Klostret grundades 1143 av cistercienseorden och verkade fram till 1529 då munkarna drevs bort av kung Gustav Vasa. Kyrkan invigdes 1266 och renoverades och återinvigdes 1688. I anslutning till kyrkan finns en Klosterträdgård som visar hur en krydd- och örtagård skulle kunna ha sett ut under klostertiden. En fin och lärorik guidning av kyrkan, portkapellet och klosterträdgården genomfördes av guiderna Kerstin, Agneta och Lennart.

Vi fortsatte sedan vår bussfärd mot Värnamo och Vandalorum.

Här intog vi en mycket välsmakande lunch med salladsbuffé och glaserad fläsksida/kummel beroende på resdag. Efter kaffet var det fri vandring i utställningen och tid för eventuella inköp i butiken. Konstutställningarna varierade beroende på resdag. En utställning var dock gemensam för båda.  SCENER av Karl Dunér.

Mätta och nöjda fortsatte vi vår resa mot Öhr. Här intogs eftermiddagskaffe hos Systrarna Skogströms Lantcafé. Till kaffet serverades hembakad toscakaka. Efter kaffet fanns det möjlighet att njuta av blommor och växter och kanske komplettera trädgården med någon växt i Klockaregårdens Trädgårdsbutik.

Sedan var det bara en kort resa tillbaka till Växjö. En trivsam och behaglig resa med mycket upplevelser tyckte många.

Väl mött till hösten och våra månadsmöten.

.