Kosta-mosaik – att smycka folkhemmet

I härligt sensommarväder hälsade vi varandra välkomna tillbaka till Aktiva Seniorer efter en lång och varm sommar.

Den förste föreläsaren för terminen var Samuel Palmblad, 1:e antikvarie vid Kulturparken Småland. Kosta-mosaik var ämnet för dagen.  Samuel tog avstamp i den italienska staden Ravenna, där man än i dag kan se fantastiska mosaikbilder som är lika klara och lysande i färgerna som när de kom till år 430 e.Kr. Glasmosaik är alltså ett fantastiskt hållbart och dekorativt material. Detta tog man fasta på vid Kosta glasbruk, som startade Nordens första mosaikproduktion 1954. Trots att produktionen lades ned redan 1967 hann det tillverkas mängder av glasmosaik som vi fortfarande hittar på väggar och golv och som konstverk i privata och offentliga miljöer.

I England blev man tidigt intresserad av glasmosaiken från Kosta. Bl. a. beställde man mosaik som fasadmaterial till en stor nybyggd kyrka i Liverpool på 60-talet. Dessvärre rasade all mosaik ner efter en tid p.g.a. att det var feluppsatt.  Den händelsen visar att monteringen är helt avgörande för hållbarheten, menade Samuel.

Vi fick lära oss hur glasmosaiken tillverkades, i vilka storlekar bitarna och plattorna skars, hur glaset packades i metallramar och klistrades till ”ark” och hur man slutligen satte upp mosaiken. Vi fick också se hur Sven Pihlström skapade spegelvända mosaikkonstverk som blev rättvända när de sattes upp.

Detta och mycket mer berättade Samuel fängslande och intressant, och vi var alla sugna på att gå ut på stan och titta uppåt väggarna för att se den mosaikutsmyckning som faktiskt finns men som man inte tänker på alla gånger.

Vi tackade Samuel för en fin upptakt på höstterminens föreläsningar. Som avrundning på eftermiddagen fick vi kaffe och en god kaka i domkyrkocentrums Café Lilla torg.

.