Drottning Silvias mödrahem i Rio de Janerio

Tisdagen den 24 september hade Aktiva seniorer i Växjö besök av Stefan Martinsson, grundaren och tidigare direktorn för Drottning Silvias mödrahem i Rio de Janeiro, även kallat Abrigo. Stefan hade kommit till Brasilien som sjömanspräst i Svenska kyrkan på 80-talet för en kort tids tjänstgöring, men den nöd och utsatthet han såg inte minst bland gravida tonårsflickor som levde i en miljö präglad av våld, droger och kriminalitet gjorde att han stannade kvar i Rio och startade ett mödrahem för att hjälpa tonårsflickorna till ett bättre liv.

På Abrigo får flickorna mat, boende i vacker miljö, och hälsovård. Förutom en gynekologisk klinik finns det en tandvårdsklinik, en förskola och en kyrka. Kraven på att flickorna ska utbilda sig är hårda. Abrigos motto är ”Kvinnors självständighet” och utan utbildning kan man aldrig stå på egna ben, menar man. Många av flickorna har gått från analfabetism till gymnasieutbildning, några till och med till universitetsutbildning. Utbildningen ger dem förutsättning att ta hand om sig själva och sina barn och de behöver inte vara beroende av någon man. De flesta flickorna har dålig erfarenhet av våldsamma och knarkande män, och i stort sett alla har varit utsatta för våld i nära relationer. Att slippa ha en man som kontrollerar en känns som en befrielse.

Vi var djupt gripna av Stefan Martinssons berättelser om olika kvinnoöden och vi önskade Abrigo fortsatt framgång med deras behjärtansvärda arbete. Känslan när vi satte oss vid kaffeborden var trots allt hoppfull. Stefan hade visat att det går att få till en förändring även om det ser mörkt ut.

Önskar ni skänka en slant till Abrigo så swisha 123 904 0452 eller plusgiro 90 40 45-2

.