Vårresa i österled

Vårterminens aktiviteter avslutades traditionsenligt med en dubblerad resa österut från Växjö räknat. Resorna gick den 14 och 21 maj.

Första stoppet gjordes redan efter 20 minuters bussfärd till Hovmantorp, där Sven Pihlströms unika mosaikvägg mitt emot busstationen beundrades. Mosaikväggen finns omnämnd i Samuel Palmblads bok ”Kosta Mosaik. Glas uppåt väggarna”. Om detta hade Samuel hållit föredrag för FAS i höstas. Därför var det extra roligt att få se mosaiken i verkligheten.

Sen fortsatte färden mot Emmaboda golfklubb i Vissefjärda. På vägen dit berättade Ewa om tre kända personer med anknytning till Vissefjärda, nämligen Lars Gullin, Vidjay Singh och Nils Dacke. Även Sven Tumba slank med på ett hörn.

Stärka efter härligt förmiddagskaffe hos Stefan Zettergren på golfklubben styrde vi vidare mot Kalmar. På vägen hann vi förbereda oss inför besöket på Länsmuseet i Kalmar och utställningarna ”Regalskeppet Kronan” och ”Tomtens mor – konstnärinnan Jenny Nyström”. Båda utställningarna visade sig vara mycket intressanta. De skickliga guiderna tog oss med på en fascinerande resa rakt tillbaka till svunna tider. En god lunch serverades därefter i museets restaurang på fjärde våningen med utsikt ut över Kalmarsund och Öland.

På hemvägen stannade vi i glashyttan i Målerås, där det visades en förnämlig utställning av konstglas, företrädelsevis skapat av konstnären Mats Jonasson. En stor kakbuffé avslutade besöket.

Väl tillbaka i Växjö konstaterade grupperna i båda resorna att det hade varit både roligt och intressant. Vi önskade varandra en skön sommar och vi enades om att det ska bli roligt att träffas igen till hösten.

.