Att vara biskop i S:t Sigfrids stift – några personliga reflektioner

Vi hälsar ”vår biskop” hjärtligt välkommen med en varm applåd. Han berättar att han den 3/12 2014 under en måltid med familjen blev uppringd av dåvarande biskopen Jan-Olof Johansson som gratulerade honom till den nya tjänsten. Vid presskonferens på Östrabo var journalisternas frågor ”du ska väl bo på Östrabo” och ”du kommer väl att ha öppet hus vid nyår”. Han svarade ja på båda frågorna. 

Biskopskorset är 214 år och har burits av samtliga biskopar. Det får absolut inte slarvas bort. Tidigare biskopar har bott på Helgö, Kronoberg och Skolgatan och sedan 1796 på Östrabo. Huset är renoverat och uppdelat i privat och offentliga delar. Han är nr 20 som bor på Östrabo. Vid större middagar måste man nämna Tegnér så att han inte spökar. Fredrik tänker mycket på efterföljarna och anser att kyrkan ska vara som en andra familj. Han har tidigare arbetat sin längsta tid i Lund. Man blir vald till biskop, ingen tjänst som man kan söka själv. 

Hans hjärta finns också i skönlitteraturen, musiken och sporten och han har satt till en fotboll i sitt biskopsvapen. Oro finns för att föräldrar inte längre döper sina barn i samma omfattning som tidigare. Även konfirmationerna har minskats. Kyrkobyggnaderna är viktiga och pengar behövs för restaureringar. 

Välkomna på nyårsdagen.

 

.