Sagofotografen Maria Lindberg berättar vad som inspirerat henne och visar hur hon skapar sina magiska bilder. Maria har vunnit flera prestigefyllda priser,bland annat Årets porträttfotograf.

Nästa 90 medlemmar hade kommit till Domkyrkocentrum denna kyliga aprileftermiddag för att höra Maria Lindberg berätta om sitt yrke som fotograf och var hon hittar inspirationen till sina vackra bilder. Det framgick tydligt att Maria älskar att arbeta med barn och djur, och då gärna hästar. Hon skapar magiska bilder med ensamma barn i skogen som är på väg till ett ”främmande land”, ofta med en ensam lykta i handen. Hon lockar också fram ett underbart samspel mellan barn och djur, som kändes magiskt.
Naturen är också en stor inspirationskälla för Maria. Hon väljer sina miljöer med omsorg och skapar inramningar som harmonierar både till färg och form med huvudpersonen. Hon förtrollade oss med bilder av vackra kvinnor i böljande rober, söta sagobarn omgivna av rävar och korpar, syskonpar som förtroligt och tryggt kommer fram ur i dimman eller omges av gnistrande, snötyngda granar.
Maria gav också en inblick i hur man kan redigerar bilder så att de blir som fotografen/konstnären tänkt sig. Vi häpnade! Det är tydligen bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt att skapa.
Efter denna hisnande lektion gav vi Maria en rungande applåd och återvände därefter från den magiska sagovärlden till den lite krassare verkligheten vid kaffebordet. Men trots att vi fick helt vanligt kaffe med en helt vanlig muffins var vi inte riktigt säkra på att allt var vad det såg ut att vara. Man kan ju aldrig veta, det hade Maria visat oss. Sagovärlden är underbar!

.