Vårresa till Världskulturarvet Grimeton tisdag 30 maj 2023

Aktiva Seniorers vårresa gick i år västerut. Egentligen var det 2020 års resa, inställd på grund av pandemin, som äntligen blev av. I strålande solsken lämnade vi Växjö och gjorde först ett stopp på Göstas Café o Konditori i Smålandsstenar. Här avnjöt vi vårt förmiddagskaffe och en god fralla.

Efter en stunds resa anlände vi till Grimeton, världens enda kvarvarande och fungerande elektromekaniska långvågssändare.

Sedan 2004 är den upptagen på Unescos världsarvslista. Av guiden Rebecka fick vi veta att anläggningen, som stod färdig 1924, konstruerades av svenskfödde chefsingenjören Ernst Alexanderson. En likadan anläggning byggdes i New York och kunde ta emot meddelandena. Med full effekt kunde man sända ca 100 ord /minut. Skulle man sänt 1 gigabyte hade det tagit 3 år. Vi imponerades av alla dessa apparater, som behövdes för att skicka ett meddelande till USA. Jämför med dagens SMS. Även de sex höga masterna gjorde ett stort intryck på oss. De krävde en kostsam ommålning vart tolfte år, en mast vartannat år. Ägare till hela anläggningen är Stiftelsen Världsarvet Grimeton bestående av Varbergs kommun, Länsstyrelsen i Halland och Telia Company.

Efter en god middag på anrika Varbergs Stadshotell styrde vi kosan mot naturreservatet Naturum Getterön. Här fick vi grundlig information av vår guide Torvald, som mötte upp direkt vid parkeringen. Pilgrimsfalk och havsörn gör dagliga besök i området, vilket är populärt bland fågelskådare. På en gång ut i våtmarken fick vi vetskap om många andra arter, som förekommer här, bl.a. skäggmes och skärfläcka, Vi fick också se backsvalorna bon, som sträckte sig en hel meter in i grusväggen. De flög oroligt kring oss, när det kom så många åskådare på en gång. Torvald berättade också om det nya sättet att följa fåglarnas vägar genom att använda digitala spårsändare. Efter visning av utställningslokalerna och alla trevliga alternativ som bjuds för att lära oss, skolklasser och andra besökare mera var det dags att tacka för oss. Med en så kunnig och trevlig guide som Torvald inbjuder det till fler besök på Getterön, kanske redan i sommar.

Öströö fårfarm var vårt sista mål för dagen. Här njöt vi av kaffe med hembakta bullar och kakor i solskenet. Vi hann med besök i både den välsorterade gårdsbutiken och hantverksateljén. Jeanette Carlsson, som driver och arrenderar gården tillsammans med sin make Kristian, informerade om verksamheten här. Man har ca 550 tackor, föder upp 900 – 1000 lamm per år, har 13 highland cattle för att de är så söta! och 3 vallhundar vid namn Tore, Tage och Les, så arbete saknas inte.

Ett mycket trevligt utflyktsmål.

Mätta och glada drog vi på vackra, smala, halländska vägar hemåt mot Växjö igen, många fina upplevelser rikare,