Mitt London tisdag 2 maj 2023

Bengt Herrman har vuxit upp på Sjömanskyrkan i London på 60-talet. Med hjälp av bilder och vykort tar oss med till Londons välkända platser där vi möter annorlunda sevärdheter och historier.

Floden Themsen delar staden i två delar och en av de mest berömda broarna över floden är Tower Bridge. Bron tog åtta år att bygga och invigdes 1894. Bron är en klaffbro som öppnas lite vid normala båtar och endast full öppning när kungen skall passera. En historia är att busschaufför Alfred kom med sin dubbeldäckare för att passera bron när den började öppna. Alfred stampade gasen i botten och lyckades passera bron. Ingen skadades mer än Alfred som bröt benat.

Här finns också många parker att besöka. En av de intressanta parkerna är Hyde Park där man kan studera några av Londons över 30 000 rödgröna papegojor. Skrönan säger att Jimi Hendrix rockgitarristen hade med sig två papegojor från USA som han släppte som sedan förökat sig. Fel enligt expertisen! Lämpligt att besöka år statyn Peter Pan där de ofta håller till. Förutom papegojor har staden över 10 000 statyer på lejon.

Stadens absoluta mittpunkt är Trafalgar Square med Lord Nelson kolonnen uppförd 38 år efter slaget vid Trafalgar. Här finns också en staty av sjuksköterska Edith Cavell som hjälpte engelska soldater under kriget. Arkebuserade av tyskarna för detta 1915. På torget finns också en liten kur i ena hörnet. 1926 byggdes denna kur till Londons minsta polisstation. Stationen innehöll en direkttelefon till Scotland Yard. När jourhavande polis ringt till Scotland Yard tändes en gul lampa på tak så förstod man att förstärkning var på väg. Idag används kuren som redskapsskjul.

Spännande är också ett besök på den gamla tyska ambassaden. Här finns en minnesplatta över ambassadör Leopold von Hoesch favorithund Giro.

Detta var ett axplock ur Bengts mycket intressanta fördrag som också innehöll spännande berättelser om historiska och tidstypiska vykort och brev.