Arkitekten Claes Knutson tisdag 25 oktober 2022

Den stora publiken i Sigfridssalen på Domkyrkocentrum bjöds på ett fantastiskt trevligt och intressant föredrag om den legendariske Claes Knutson, stadsarkitekten och entreprenören i Alvesta, som bland annat gjort sig känd som skaparen av IKEA-varuhusen i Sverige och utomlands. Föredragshållaren förste byggnadsantikvarie Samuel Palmblad berättade underhållande och kunnigt om denne profil som hade ”extra-allt”. 

Vi fick följa Claes Knutson från hans uppväxt i en välbärgad familj i Malmö, genom hans knackiga skolgång, framgångar under beredskapstiden, första giftet som snabbt avslutades, andra giftet med en engelsk dam som blev utsedd till en av Sveriges mest välklädda kvinnor och som hade egen bil – en ovanlighet på 50-talet, uppdraget som stadsarkitekt i Alvesta jämsides med ett eget arkitektkontor, där husen som Knutson i sin egenskap som stadsarkitekt beslutat om ritades, till hans möte med Ingvar Kamprad som beställde det första IKEA-varuhuset i Älmhult, en beställning som följdes av flera på andra håll i världen.

Med viss inspiration från den amerikanska arkitekten Frank Lloyd Wright, som ritat Guggenheim-museet i New York, skapade Claes Knutson det spektakulära IKEA-varuhuset i Älmhult. Hög kvalitet på både material och design var Knutsons signum. Dessutom känner man igen de för Knutson så välkända V-ställda bärande pelarna i fasaderna, en konstruktion som han använde i så gott som alla större byggnader.

Ett annorlunda och prestigefyllt uppdrag som Knutson fick 1964 var att rita en ny kyrka i Lammhult. Resultatet blev en fantastiskt vacker byggnad med stora kontraster mellan svart och vitt och med inslag av det återkommande temat: de V-ställda pelarna. Nu är Lammhults kyrka jämsides med Maria-kyrkan i Växjö skyddad, något som endast ett fåtal moderna kyrkor är.

Så fick vi slutligen veta av Samuel Palmblad att Claes Knutsons framgångssaga slutade mindre lyckosamt. Knutsons ekonomi försämrades påtagligt, han drog sig tillbaka till Rydebäck utanför Helsingborg där han avled 1997, 80 år gammal. Han ligger begravd i en anonym minneslund i Rydebäck, långt från det strålkastarljus som så länge varit riktat på honom både som modig och framsynt arkitekt och som en något vidlyftig privatperson.

Efter detta inspirerande föredrag smakade det gott med kaffe och morotskaka som vi avnjöt medan vi bläddrade i Samuel Palmblads bok om legendaren Claes Knutson.

.