Det dramatiska 1980-talet tisdag 14 februari 2023

Oj, så spännande det var att höra Olle Larsson berätta om hur nära det var att ett tredje världskrig brutit ut 1983. Och inte vilket världskrig som helst utan ett kärnvapenkrig, som hade fört med sig en förödelse, som man inte vågar tänka på ens en gång.

Med stor inlevelse och med glimten i ögat trots det oroande ämnet trollband Olle oss under en hel timme med berättelser om en rad incidenter på både den sovjetiska sidan och den amerikanska, som var för sig kunnat ha startat ett nytt krig. Den allvarligaste var nog det som hände den 26 september 1983 menade Olle, då överstelöjtnanten vid det sovjetiska luftvärnsförsvaret Stanislav Petrov fick upp ett meddelande på sin skärm att USA hade avfyrat fem kärnvapenbestyckade missiler mot Sovjetunionen. Instruktionerna vid en sådan rapport var att omedelbart skjuta ner de fientliga missilerna, men Petrov hade is i magen och avvaktade några snabbt bortilande minuter under vilka det upptäcktes att det var falskt alarm.  Petrov sägs ha räddat världen, men trots det fick han lämna sin tjänst för ”ohörsamhet”.

Olle fortsatte sedan att berätta om de smått osannolika händelserna som ledde fram till Berlinmurens fall klockan 23.30 den 9 november 1989. Vi mindes lite till mans hur det var att vakna upp till den nyheten på radion den 10 november. Kunde detta verkligen vara sant?

Tiden ilar i väg när lektorn och fil. dr. Olle Larsson delar med sig av sina stora kunskaper, och vi tyckte att han just hade börjat när hela föredraget plötsligt var slut. Vi hade kunnat lyssna länge till, men vi tyckte i alla fall att det skulle smaka gott med en kopp kaffe och ett vaniljhjärta på Alla Hjärtans Dag. Vi hoppas Olle snart kommer tillbaka och fortsätter berätta.