En idrottslig framgångssaga på liten ort tisdag 12 september 2023

Höstens första och inspirerande föreläsning stod eldsjälen Ove Svensson från Åby/Tjureda IF för. Ove har varit föreningens ordförande i  53 år – vilken prestation! Beslutet om att bilda en förening togs redan 1946. Från början hade man sin bandybana på Helgasjöns is.  Vi fick höra historien om hur man med ångaren Thors hjälp försökte rädda en jeep, som gått genom isen. Tyvärr lyckades inte den operationen.

Även en fotbollsplan anlades i föreningens regi.

Så småningom ökade kraven på en egen konstfrusen isbana och med mycket ideellt arbete och delvis kommunalt stöd lyckades man få till en sådan. Genom tiderna har föreningen tränat och fostrat flera framgångsrika spelare, som gått till klubbar högre upp i serierna och t o m blivit landslagsspelare. Även på tjejsidan var man tidigt aktiva. Ett ledmotiv har varit att ha bra tränare. Bra tränare leder till bra spelare.

Med ett lån från Växjö kommun och massor av ideellt arbete byggdes en egen inomhusarena med plats för ca 2000 åskådare. Den invigdes 2019. Där hölls bandy-VM 2023. Under en vecka spelades 68 matcher mellan deltagare från många olika nationer. Detta är ju en otrolig framgångssaga för det, som började med en liten klubb på en liten ort. Samhället Åby har idag ca 500 invånare men antalet medlemmar i Åby/Tjureda IF uppgår till mer än 1500!

Vi blev alla imponerade av allt ideellt arbete som föreningens medlemmar utför för att dra in pengar till sin verksamhet. Man sköter slussningen i Åby sluss, campingplatser, badplatser, fotbollsplaner och mycket annat. Man ordnar slussfestival, danstillställningar, säljer lotter med mera. ”Järngänget” med behjälplig personal bygger och river scener och anläggningar för festivaler, musikevenemang (t ex Melodifestivalen på olika orter) och matmässor för att få in pengar till föreningen. Tala om en förening med engagemang! Hatten av för dessa idoga

föreningsmedlemmar!