Resa tisdag 28 maj 2024 till Lunds domkyrka, Kulturen i Lund och Flädergården och Pelargonhuset i Vinslöv.

Den traditionsenliga vårresan gick i år till Lund, där vi började med en guidad rundvandring i domkyrkan, denna mäktiga byggnad, vars äldsta del är ca 900 år gammal. Enligt sagan byggdes kyrkan av jätten Finn, som lovat munken Lars att bygga kyrkan i utbyte mot Lars ögon, såvida Lars inte kunde komma på jättens namn innan sista stenen sattes in. Lars höll på att förlora vadet, men av en lycklig slump hörde han den sista kvällen  jättekvinnans vaggsång för barnen Sölve och Gerda: ” …er fader Finn till kvällen kommer med gåvan.” ” Finn, Finn, sätt den sista stenen in”, ropade då Lars till jätten, som förbittrad rusade ner i kryptan och började skaka en pelare för att rasera hela bygget. Men just då bröt den första solstrålen in och Finn blev förstenad mitt i greppet, och där står han än idag. Tur tyckte vi, som ryckts med av berättelsen. Efter dramatiken i kryptan samlades vi kring Horologium Mirabile Lundense, det astronomiska uret som inte bara visar hur mycket klockan är utan också solens och månens gång och faser, zodiaken och vändkretsarna, datum och dagens namn, grynings- och skymningstider. Vid 12-slaget slog riddarna på toppen varandra tolv gånger med svärd, den eviga kampen mellan gott och ont. Efter dramatiken i domkyrkan åt vi en utsökt lunch på Mat & Destillat och vandrade sedan vidare till Kulturen i Lund. Detta unika friluftsmuseum mitt i staden bjuder på en intressant miljö och många spännande utställningar. Resan avslutades med ett stopp på Flädergården och Pelargonhuset i Vinslöv, där det serverades kaffe och våfflor. Många passade på att inhandla något exemplar av de mellan 600 och 700 pelargonsorter, som finns på Pelargonhuset. Efter denna fina terminsavslutning önskade vi varandra glad sommar och på återseende till hösten.