Te är den populäraste drycken i världen näst efter vatten tisdag 7 maj 2024

Ulrika och Hans Parment, nyligen hemkomna från Japan, delar med sig av sina stora kunskaper och sin passion för denna fantastiska dryck. Ulrika fastslår att te också är en hälsodryck som även om den innehåller koffein också innehåller teanin vilket ger en lugnande effekt och även stärker  immunförsvaret samt motverkar åderförfettning.

Varje sekund dricks 70 000 koppar i världen. Den ursprungliga teplantan heter Camelia Sinensis, en art kommer från Kina och en från Indien och sedan har olika korsningar gjorts. Ju högre upp plantorna växer ju bättre te blir det, blir då mer aromer. Plantor blandas för en jämnare skörd och kan skördas upp till fyra ggr/år. Dyrast te blir det som skördats på våren. Det mest exklusiva teet är gjort på knoppar från tebusken.

Smaksatta teer är gjort på blandade blad. Jasminte blandas ett antal gånger med blommor. Earl Grey innehåller syntetiska oljor men även äkta bergamottolja.

Det finns svart te, grönt te, oolongte och vitt te, de kommer alla från samma planta men processen är olika efter det att bladen plockats och det avgör vilken sorts te det blir. Vid oxidering (som är en del i processen) sätter bladens oljor igång en kemisk process som påverkar smak och färg. Det finns också ett gult te som är överklasste vilken får sin färg genom att bladen varit täckta med linnetyg.

Allt te innehåller koffein, det spelar ingen roll vilken färg teet har, allt beror på plantan. Ju större tebladen är vid skörd är det mindre koffein. Det tar ca 8 timmar innan koffeinet går ur kroppen efter intaget.

Vissa tesorter kan man låta dra upp till fem gånger (Phuer-te), smaken förändras lite för varje gång.

Mjölk i teet? Har man mjölk i teet motverkar det antioxidanterna som finns i te.

Hur tillaga te? Vattenmängd, temängd, temperatur på vattnet och tiden teet får dra påverkar smaken. Grönt te bör ha en temp på 65-70 grader, Oolongte 80-90 grader och svart te 85-95 grader. Använder man mycket te kan man låta det dra kortare tid och sedan låta det dra igen en andra gång.

Vad dricker man till? Grönt te = lättare mat och desserter. Oolongte = medelfyllig mat och svart te = kraftigare mat samt choklad.

Det nyttigaste teet är vitt te eftersom det inte är värmebehandlat och därför innehåller mest näringsämnen. Grönt och svart te är lika vad gäller näringsämnena.

Det finns ett Matcha-te som är ett superte, ett grönt pulver som vispas ut i vattnet, det används mest till teseremonier och är ett dyrt te. Kan även användas till glass.

Hur te smakar beror mycket på vattnet, Växjö har ett bra vatten till te.

Efter den intressanta och trevliga föreläsningen fanns möjlighet att inhandla olika teer + tillbehör. Vill man kolla mera kan man gå in på hemsidan www Parment.se