Skev stad tisdag 13 september 2022

Åskar Lilja är Växjöbo uppvuxen på Hovshaga. Han beskriver sig som bildkonstnär, musiker, filmare och fotograf. En person som är nyfiken av sig därav hans många titlar. Åskar är stadsvandrare sedan fyra år tillbaka där han för grupper visar upp vyer i Växjö som han själv har upptäckt och som han hittat något speciellt med. Han letar upp ställen som man kanske inte vet om, det kan vara en innergård, ett hus som har något särskilt, något som sticker ut. Han berättar att han givit ut en liten bok med bilder och han visar oss ett antal bilder som han hittat något speciellt med Det kan vara bilder på roliga saker, skeva saker, gamla saker m m. Han tycker att humor är viktigt och blandar högt och lågt. Han kan se roliga eller intressanta saker i stort sett allt, t ex två moln som pussas, han kan se hundkiss mot en mur som har bildat något som liknar en figur. Han tar bilder på det mesta, ett träd med skatbon på höjden kallar han Växjös finaste höghus. I en stenmur kan han se ett ansikte. Ett träd kan ha konturen av en katt. I en stenmur ser han ett ansikte av ett troll. Vidare kan han se roliga mönster i det mesta t ex de vita strecken på en gata, en vägg där något klottrat. Som konstnär har han utställningar och närmast kommer han att ha en på Palladium i oktober där han ställer ut en 40-tal tavlor. Han försöker utmana sig själv hela tiden och det kan ta sig uttryck i att teckna med vänsterhanden (är högerhänt), han tecknar då “vänsterdjur”, efter ett tag går det riktigt bra att teckna även med den handen. Åter till hans vandringar: numera kör han dem i egen regi och varje vandring tar ca 2,5 timmar. Det är bara att höra av sig till honom om man är intresserad, gruppen han vandrar med håller sig inom 5- 15 personer. Han kan bl a ses via instagram under namn skevstad. Hans konst kan ses under oddegallery.

Del två av dagens program är Camilla Wårlind Myhrberg som presenterar vad som finns i hennes verkstad och inredningsbutik på Skolgatan, Millas kreativa Rum. Där finns mycket i presentväg tex rost och betong liksom smycken. Hon har öppet tre dagar/vecka, onsdag, torsdag och lördag. Hon ordnar workshops med olika teman där grupper med minst fyra personer kan få tillverka olika saker med hjälp av Camilla. Exempel på workshops kan vara porslinslera, servettdecoupage, göra stjärnor i olika storlekar av tapeter, göra egna gratulationskort m m. En workshop kostar 300 kr/person och då ingår material. Är någon intresserad av att tillverka egna smycken i silver kan hon hjälpa till med detta. Under workshops kan man få kaffe med hembakt för 25 kr. Två datum är bokade för aktiva seniorer, den 12 och 26 oktober, det är bara att anmäla sig om man är intresserad.

.